Tricolori si…tricoloare…

Ma declar un chibit multumit, in primul rand pentru ca am avut ceva timp sa-i urmaresc pe favoritii si favoritele mele la Olimpiada, dar in mod deosebit pentru ce am vazut.

Pentru cei ce nu au avut sansa sa-i urmareasca in direct, redau cateva comentarii ale lui Peter Svidler si Peter Leko, ultimul caracterizand baietii nostri ca “o echipa foarte foarte dificila. Daca ne uitam la ratinguri nu vedem ceva deosebit(aici Bogdan deja il contrazice constant si continuu cu argumente), dar din experienta mea toti joaca foarte solid, pe langa stabilitate chiar lupta foarte bine si nu sunt o echipa usor de batut de catre nici o echipa de top.”

Partida cea mai interesanta a fost si astazi cea a lui Mircea Parligras, care a ales o varianta mai rara din Nimzoindiana, cu 6,,,c6 si 8…e5 :

Erigaisi Arjun - Parligras Mircea-Emilian (8...e5) (1)

O varianta preferata a Marelui Maestru rus Sergey Volkov. “Duce la un joc foarte taios care pare pregatit bine de negru dupa ritmul in care a jucat.”Leko&Svidler 

Erigaisi Arjun - Parligras Mircea-Emilian (14...Rfe8)

Svidler : “Se ameninta Cxe5 si ma intreb ce-i de facut cu albul?” Leko : “Cred ca ceea ce este de facut este sa ..te gandesti. Este o structura mai putin obisnuita pentru aceasta varianta. Trebuie inteles foarte bine ce vrea Negrul de la aceasta varianta. M-as gandi si ca probabil nu este cea mai buna linie, pentru ca as fi stiut-o…Este posibil sa aiba un computer mai tare decat al meu cu care sa fi gasit ceva nou?” Svidler  : “Inca nu ma dumiresc cum sa procedez aici cu albul. Incep sa prefer negrul si datorita multiplelor slabiciuni albe care ar putea fi speculate mai tarziu. Nu este clar daca negrul chiar a egalat, dar sigur a reusit sa surprinda si sa puna serioase probleme practice”

Erigaisi Arjun - Parligras Mircea-Emilian (18...Ng6)

Svidler : “Cred ca pozitia s-a stabilizat in favoarea negrului” Leko : “Intrebarea este daca negrul are campuri pentru cai si se pare ca dupa Chf4 sta foarte bine, Calul din g6 protejand foarte bine flancul.” Svidler : “Albul nu este lipsit de aparare:Tg1,Nd4,Nc4-a2 ar putea presa pe flancul Regelui, daca nu reuseste negrul acelasi lucru inainte, dar negrul contrloeaza perfect campurile negre.”

Erigaisi Arjun - Parligras Mircea-Emilian (22.Qxd1)

O pozitie complexa, dar in care Mircea Parligras nu a mai gasit caile cele mai incisive…trecand intr-un final greu…

Sper sa nu fi usturat prea tare, ca atmosfera este la fel de buna cum o resimtim noi cei de acasa si sa ramana cu partile pozitive remarcate de cei doi comentatori, Mircea Parligras parand in forma buna si dupa jocul de ieri, in care a avut controlul. 

http://view.chessbase.com/cbreader/2022/8/3/Game976639218.html

La masa I, Bogdan Deac nu a avut probleme cu Harikrishna, intr-un Gambit de Dama refuzat. Leko isi aminteste de Karpov-Kochinoi 0-1 in structura asta, dar cu Nebunii de negre schimbati. “Pare ca negrul egaleaza” a fost de acord si Kramnik, dar cu Nebunii pe tabla albul mai poate emite pretentii. Daca negrul poate juca Nd6,Nxg3, arata bine pentru negru, ceea ce Bogdan a si incercat, nu inainte sa-i surprinda pe comentatori cu Da7 :

http://view.chessbase.com/cbreader/2022/8/3/Game978529859.html

Costica Lupulescu a avut si el controlul. Leko : “Este o poveste interesanta despre deschiderea mea preferata, Nimzoindiana. Am vazut o partida analizata de Shakland, care spunea “Ce sa faci impotriva unei deschideri atat de solide?” Dar iata o abordare moderna pe care o vedem si aici, care a adus multe succese albului in ultima vreme. Vidit a pierdut de 3 ori anul acesta in fata acestui sistem, intai cu Aronian, apoi cu Raport la Grand Prix si cu Harikrishna desi statea bine dupa deschidere. Este de asteptat ca Vidit sa nu piarda si a patra oara si sa puncteze si el.” Am mai vazut acest sistem ieri la Costica Lupulescu si a mers foarte bine…Interesant ca ceva asemanator s-a jucat si intre Kasparov-DeepJunior 1/2 2003

http://view.chessbase.com/cbreader/2022/8/3/Game978691734.html

Vlad Jianu a facut  : “Un joc superteoretic in care negrul este in perfecta siguranta, avand joc si impotriva slabiciunilor albe pe flancul Damei” : Svidler. Intr-adevar, o varianta in care gasim foarte multe partide in bazele de date, jucate la nivel inalt si analizate.

“Am analizat aceasta varianta cu Kramnik si am gasit idei interesante pentru alb, care poate forta trecerea intr-un final in care poate pune probleme.” : Peter Leko

O remiza dupa o partida jucata la mare siguranta, asa cum ne obisnuise Vlad Jianu si la ultima Superliga, dar intr-o varianta cu potential dupa parerea lui Leko,Kramnik&Svidler si in care, interesant este ca Harikrishna a avut ceva probleme de curand, incurcand o mutare.

http://view.chessbase.com/cbreader/2022/8/3/Game978971250.html

 

Catre fete comentatorii isi indreapta mai rar atentia, dar noi suntem incantati de modul cum ataca Mihaela Sandu, ca in vremurile bune, de ritmul de ceas elvetian al Luminitei Cosma, de siguranta pe care o da Irina Bulmaga pe masa I si desigur de junioarele Miruna Lehaci si Alessia Ciolacu.

Cu un strop de curaj si incredere in plus am putea scrie istorie dupa startul fabulos la fete, dar sigur si baietii pot indrazni mai mult si ne vor tine in suspans placut in continuare!

Astazi de la ora 12:00 fetele castiga cu Ucraina, in timp ce baietii isi refac moralul cu Canada.