Să-l cunoaștem pe Jugaru Lucian, antrenor la Șah Club Galați!

Alina Georgiana Mărgineanu :

Entuziasmată să aflu tainele unui sport pe care multa lume nu-l intelege, necunoscut de majoritatea oamenilor am stat de vorbă cu Jugaru Lucian, conducătorul copiilor de la Șah Club Galați.

L-am întrebat de la ce vârstă a început acest sport al mintii si cine l-a ajutat să ajungă unul dintre cei mai de calitate antrenori de șah.
“Am început din copilărie, de la tatal meu, care m-a învățat încă de la patru ani și am prinși foarte bine lecția.”

Lucian este precum un copil dornic de aventură printre caii și reginele de pe tablă. “As putea spune că asta mă definește cumva, vreau să știu lucruri..”
Cat despre cine l-a ajutat să devină cine este el acum…
“Nu am avut un antrenor, am fost autodidact. Nu am jucat șah în concursuri oficiale până la 23 de ani. După 23 de ani am ajuns la un club si am început să joc în concursuri si sa studiez, tot singur.”

În căutare de răspunsuri neștiute am dorit să aflu câți copii are Lucian în “academia” sa si cum se descurcă cu ei.
“Cu cei foarte mici este destul de dificil, mai plăcut este cu cei de 7-9 ani.”
De ce?
“Puțini au răbdarea și capacitatea de a-si menține atenția la un singur subiect la vârsta grădiniței. La club eu lucrez cu o grupă de 10 copii(de ceilalți se ocupă cei 2 colegi ai mei), dar mai predau si la Palatul Copiilor Galati, Clubul Copiilor Tecuci si in scoli.
Anul acesta am lucrat cu peste 70 de copii.
Cei mai mulți au fost clasa 0, apoi clasa întâi și câțiva mai mari, până la 18 ani.”
Lucian Jugaru are foarte multe premii câștigate cu pustii lui.
“La nivel de seniori, clubul este la al cincilea an consecutiv în Superliga Națională. La juniori, este al optulea an consecutiv în care avem copii pe podium la Echipe. La individual am obtinut mai multe medalii de-a lungul timpului, în special prin Alex Codreanu si Edi Păcurariu, iar la proba de blitz, prin Delia Tocu si Alina Vorniceanu, ma refer la Campionatele Naționale.”

Cu toții știm că Lucian Jugaru este antrenor, însă el se ocupă si cu meseria de arbitru în diferite concursi de șah.

 

Alina Georgiana Mărgineanu