Marele Maestru Marius Manolache
Marius Manolache este singurul Mare Maestru din istoria Galatiului(chiar singurul pe o raza de peste 200 km), titlu obtinut in anul 2007, an in care a obtinut si primele medalii la Campionatul National atat la sah clasic cat si la sah rapid.
Marius a fost descoperit inca de la gradinita, la o selectie a clubului Otelul Galati de primul sau antrenor Cristian Palamar, antrenandu-se ulterior cu Monel Tratatovici, remarcandu-se inca de junior, cand a obtinut primele medalii nationale, ajungand ulterior in primii 5 sahisti ai tarii pentru foarte multi ani la rand.
A obtinut doua titluri de vicecampion national in 1988 si 1989 si inca 4 medalii de bronz la Campionatele Nationale de sah clasic, ultima in 2019 si o medalie de argint si una de bronz la sah rapid.
2007 medalie de bronz la Campionatul National – sah clasic
2012 medalie de bronz la Campionatul National – sah clasic
2017 medalie de bronz la Campionatul National – sah clasic
2019 medalie de bronz la Campionatul National – sah clasic
2007 medalie de bronz la Campionatul National – sah rapid
2011 vicecampion national la sah rapid
O personalitate unica, cu un stil agresiv, antiteoretic si calitati tactice incofundabile, Marius Manolache este si un om de echipa, obtinand mai multe titluri de Campion al Romaniei cu echipa Medicina TImisoara.
A castigat zeci(peste 30) de turnee internationale, atat in tara cat si in strainatatein Spania,Franta si Serbia), intalnind mai multi jucatori de top mondial :
Remiza cu actualul Campion Mondial – chinezul Ding Liren!
Remiza cu vicecampionul mondial Alexei Shirov!
Bogdan Deac, singurul roman ce a atins Elo 2700, cu care are scor egal : O victorie, o remiza si o infrangere
In urma cu 20 ani a inceput si cariera de antrenor, obtinand rapid si primele medalii cu Stefan Matura si Mihaela Tutulan
De anul trecut este din nou antrenor, la CSM Galati, contribuind decisiv deja la noi medalii obtinute de juniorii galateni si va sustine astazi un simultan, la care cel mai tanar participant are 6 ani…iar cel mai varstnic 88, simultan la care speram sa fie si cel putin un viitor Mare Maestru galatean!
Nu va lasati pacaliti de blandetea sa inegalabila si nici de primele mutari ce anunta o partida linistita, la tabla Marius este de o ferocitate de pradator, ce se apropie in liniste si declanseaza atacuri teribile exact cand va asteptati mai putin, asa cum chiar el recunostea in unul din rarele interviuri oferit lui Iulian Ceausescu : „De mic m-au atras într-o partidă de şah sacrificiile, mutările spectaculoase, acele artificii pe tabla de şah. Fireşte, când am început să înţeleg mai bine şahul, am descoperit şi acele mutări liniştite care ascund planuri profunde în spatele lor, Karpov, Petrosian, Kramnik fiind adevăraţi virtuozi în manevrarea pieselor. Dar totuşi, prefer un Alehin, Kasparov, Tal, care fascinează prin sacrificiile lor”.