Carlsen – Karjakin, partida 4 – si campionii gresesc

In partida a IV-a au existat doua momente critice, prima in deschidere :

Karjakin a inceput cu mutarea sa preferata 1.e4, la raspunsul e5 alegand continuarile cele mai solide, evitand atacul Marshall. La mutarea 19 insa, Karjakin a gresit inexplicabil :

pos12

 

19.Nxc4 ii ofera negrului coloana b, un obiectiv permanent de atac(pionul slab b2) si perechea de nebuni, albul trecand intr-o defensiva totala si sperand doar la remiza. 19.Nc1 ar fi dus la o pozitie echilibrata.

S-a ajuns mai apoi in final in pozitia de mai jos :

pos13

 

 

in care negrul are doua amenintari importante : atacarea pionului slab b2 si crearea unui pion liber pe flancul Regelui. Carlsen a jucat aici 45.f4?, care la prima vedere pare o decizie foarte sanatoasa, un pion liber aparat fiind de obicei un avantaj decisiv, pentru ca trebuie tinut permanent sub supraveghere de catre o piesa adversa, detinatorul pionului liber aparat putand astfel crea superioritate pe celalalt flanc.Paradoxal insa, in aceasta pozitie, tocmai mutarea f4 impiedica crearea acestei superioritati si elimina existenta dublei amenintari, pentru ca se blocheaza flancul regelui si caile de patrundere ale Regelui negru prin f5-e4 de unde poate ajunge fie la slabiciunea din b2 fie in sprijinul propriului pion liber.

In loc sa limiteze mobilitatea unei piese adverse, aici crearea pionului liber aparat a limitat, culmea, mobilitatea Regelui negru, albul reusind sa creeze o fortareata cu Nd4, Cf2 si Rc1(care are tot timpul mutare fie pe c2 fie pe b1, zugzwang-ul fiind astfel evitat). In zadar a mai luptat Carlsen 50 mutari, fortareata nu poate fi strapunsa si Karjakin a scapat iarasi cu remiza.

Desi Carlsen a ratat de doua ori consecutiv si frustrarea ar putea sa-l afecteze mai mult, desi dupa 4 partide scorul ramane egal, Magnus este cotat cu sanse mai mari decat la inceputul meciului, tocmai pentru ca Karjakin nu a pus nici o problema pana acum, luptand cu disperare doar pentru remiza.

Dupa o zi de pauza, astazi de la ora 21:00 se reia lupta, partida putand fi urmarita in direct :

PE SITE-UL OFICIAL sau

CU COMENTARII