Campionatul Mondial Scolar – Iasi – o sarbatoare de neuitat

S-a incheiat Campionatul Mondial Scolar si odata ajuns acasa, in ciuda efortului urias depus, am sentimentul ca m-am intors de la cea mai lunga si mai frumoasa sarbatoare  din cate au fost vre-odata, sau macar dintre cele la care am participat sau le-am vazut. Atmosfera si sentimentul acesta imi amintesc de cele mai frumoase zile de Craciun sau de Mondialele de Fotbal.

Organizatorii si-au exprimat dorinta ca acesta sa fie turneul cel mai frumos si mai bine organizat in Romania, obiectiv dificil de indeplinit, caci am vazut multe turnee deosebit de bine organizate, iar numarul mare de participanti veniti din toate colturile lumii crestea mult exigentele si problemele organizatorice, lucrurile complicandu-se si datorita ninsorii din ziua sosirii delegatiilor. Am remarcat inca de la sosire o determinare si mobilizare fantastica a unei echipe organizatorice foarte bine coordonata, brigada de arbitri alaturandu-se cu o disponibilitate la efort si luciditate cum n-am mai intalnit.  Starea permanenta de alerta, atentia la fiecare detaliu, coordonearea unei echipe numeroase impartita pe departamente pentru a rezolva fiecare categorie de probleme organizatorice mi-a amintit de deschiderea marilor magazine la care am participat, dar parca aici totul a fost la un nivel superior, numarul si calitatea organizatorilor raspunzand foarte bine numarului si calitatii oaspetilor – aproape 600 copii din 46 de tari, insotiti de parinti exigenti.

Am avut placerea sa asist grupa de 9 ani, impreuna cu Maestrul International Lucian Filip, care desi debuta ca arbitru la un turneu oficial nu a fost cu nimic mai prejos decat cei mai experimentati arbitri. Pe alocuri ne-a ajutat cu traducerea din rusa in engleza un copil din Ukraina ce juca la aceasta grupa – Mark Tripulskiy, un baietel de o maturitate si stapanire de sine remarcabila pentru aceasta varsta, calitati intalnite la foarte multi copii de la aceasta grupa mica.

Romania a incheiat Mondialele Scolare cu o medalie de aur prin Miruna Lehaci(F13), o medalie de argint prin Robert Creanga(O11) si 4 medalii de bronz prin Cosmin Nedelcu(O11), Mihnea Ognean(O13), George Stoleriu(O15) si Malina Aciu(F15) si mai multe medalii la blitz.

Galatenii nu s-au intors nici ei cu mana goala, cucerind 2 medalii de argint la blitz prin Edi Padurariu(O13) – Sah Club Galati si Sami Ghimpu(O15) – Genius Galati, dar si o medalie de aur la Fete 17 ani sah clasic, obtinuta pentru Irlanda de Diana Mirza, insotita de tatal ei care este galatean si a facut parte din brigada de arbitri. De la clubul nostru au participat si fratii Gabi si Andrei Iorga, precum si Nikolas Padurariu, toti cu o comportare onorabila.

Tot efortul depus atat la Iasi cat si in cei 8 ani de munca organizatorica in sah a meritat, pentru onoarea de a participa la o sarbatoare de neuitat, alaturi de toti cei prezenti : o echipa organizatorica deosebita, o brigada de arbitri de cea mai buna calitate,  sute de copii minunati din toate colturile lumiii dintre care sper sa regasim curand cat mai multi in lista Marilor Maestri de top, antrenori cu mare experienta, parinti exigenti dar cooperanti, spectatori pasionati.

Lucian Jugaru