B16 Sah Club Galati – Smardan

A fost odata ca niciodata…A fost odata un Profesor de matematica cu multe pasiuni, cu mult suflet si dragoste fata de copii dar si cu o vointa cu care ar putea muta si muntii din loc pentru ai aduce la Smardan daca este nevoie…De fapt, nu a fost ci este si nu este un basm ci totul este perfect real…

In urma cu patru ani, in 2014, Domnul Profesor Adrian Chipaila facea primii pasi in incercarea de a dezvolta sahul in mediul rural in judetul Galati(dupa ce ani de zile dezvoltase fotbalul local la un nivel deosebit de inalt). Spre surprinderea tuturor, inclusiv a Domnului Profesor Chipaila, interesul pentru sah in comuna Smardan era inca de la inceput unul foarte mare in randul copiilor.

smardan

Dupa numai doi ani, in 2016, Scoala Gimnaziala „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Smardan ocupa locul al III-lea la faza judeteana a Concursului National Scolar „Elisabeta Polihroniade” , o performanta unica probabil pentru o scoala din mediul rural, cu atat mai remarcabila performanta cu cat se intampla intr-un judet cu o puternica dezvoltare a sahului juvenil si cu foarte multe scoli in care se preda sah(in mod neoficial).

smardanpodium

In acelasi an, aceiasi echipa se prezinta la Campionatul National pentru Echipe de juniori de la Iasi, grupa 16 ani si in ciuda lipsei de experienta baietii reusesc sa adune primele puncte la individual. Baietii acumuleaza experienta si participa si anul urmator la Bucuresti unde reusesc din nou sa puncteze doar la individual.

smardan16

Anul acesta, din nou la Iasi, copiii veneau dupa o serie de rezultate incurajatoare in turneele individuale, Cristi Chipaila reusind un loc V in puternicul turneu de juniori Cupa Micul Print Braila in timp ce Costel Rascanu reusea o clasare in primii 4 la Cupa Micul Print Braila sah rapid , dar si alte rezultate pozitive. Totusi, nivelul la Nationale a cresut de la an la an si in ciuda unui joc mai bun decat in anii trecuti, baietii nostri nu au reusit sa puncteze nici anul acesta la clasic si la sah rapid, dar au obtinut doua egaluri in compania unor echipe mult mai experimentate si mai bine cotate in proba de blitz.

In meciul cu Philidor Iasi, cei trei juniori din Smardan au fost foarte aproape de prima victorie, ajungand in pozitii foarte bune in finaluri de turnuri, ce le prezentam ca exercitii instructive pentru toti juniorii(muta cel cu piesele in partea de jos) :

NechitaRascanu3Rooks

Masa I Nechita – Rascanu 1-0

ChipailaTugurlan3Rooks

Masa a II-a Chipaila – Tugurlan 0-1

PoncuPopa2Rooks

Masa a III-a Poncu – Popa 1/2

Daca isi vor pastra increderea si vor continua sa lucreze, am convingerea ca in anii urmatori vor reusi sa intre in lupta pentru medalii.

Anul acesta alaturi de Cristi Chipaila si Costel Rascanu(prezenti si in anii anteriori) au evoluat Ionut Popa(cu o maturitate impresionanta in joc ce imi da sperante ca poate deveni curand un jucator foarte bun) si Mario Baltagaru(cu o crestere importanta in joc in ultimul timp, care insa nu s-a vazut din pacate si la Iasi dar care sunt convins ca se va vedea curand daca va lucra ceva mai serios).

smardanstart

Potentialul in comuna Smardan, dar si in alte comune din judet, ramane unul imens, nebanuit si din pacate inca insuficient sustinut de autoritati si sponsori privati. Speram sa gasim surse de finantare(si nu este vorba de sume mari) pentru a valorifica inteligenta copiilor din judet in perioada imediat urmatoare, Cs Sah Club Galati avand deja cateva proiecte bine puse la punct in acest sens.

20180713_150227

 

 

Cert este ca ne mandrim cu realizarile acestor copii si vom face tot ce ne sta in putinta ca povestea sa continuie si sa fie si mai frumoasa ! Sa le uram succes la urmatoarele turnee : Braila 3-5 august si Arad 7-11 august, de unde speram sa se intoarca cu premii !!!